Rovar-Stop Kft. > Rovarirtás > Darázsirtás

Darázsirtás

A Darazsak (Vespidae) jellemzői

Általában 1-3 centiméteres méretű rovar, jellemzően sárga-fekete csíkokkal,a lódarázs esetén rozsdabarna-citromsárga csíkokkal. Legtöbbjük társas állat, fullánkjuk és mérgük van, közeli rokonai a méheknek. Fészkeiket faodvakban, földi lyukakban, vagy épületek védettebb részein, pl. ereszcsatorna alatt, padláson stb építik. Legelterjedtebb fajok a Kecskedarázs, Lódarázs és Francia darázs.

A kolóniában egy királynő és sok (akár több ezer) dolgozó lakik. Mozgalmas életet élnek napközben, de szürkületkor behúzódnak a fészekbe, és ott éjszakáznak. Az embert is megtámadhatják, ha veszélyeztetve érzik magukat. Ha megpróbáljuk elkergetni, hadonászunk, csak rontunk a helyzeten. A legveszélyesebb hazai rovarfaj a lódarázs (Vespa crabro), fészkének megbolygatására a kolónia életveszélyes támadással reagál.

A darázsfészek 5-80 cm átmérőjű lehet, és egy-egy nagy fészekben több száz darázs is tartózkodhat. A fészkek sejtek sorozatából állnak, mindegyikben egy-egy petével. A lárvák másfél hónap alatt nőnek munkára és harcra kész dolgozókká, nagyjából júliusra.

A darázsirtás módszere

A darazsak irtása előtt felmérjük a darázsfészkek helyét, a bejutási pontokat. Az irtás permetezéssel történik, és ha szükséges akkor a darázsfészket is eltávolítják szakembereink. Ezzel párhuzamosan speciális folyadékkal megtöltött darázscsapdákat is kihelyezünk mely elfogja az esetleg még érkező példányokat. Legyen Ön a következő megrendelőnk, kérjen professzionális darázsirtást ide kattintva. Az alábbi videóban találhatóak szakmai tanácsok, házi praktikák a darázscsípések kezelésére, darázsfészkek házilagos megszűntetésére.

A „Darázscsípés” veszélyei

A darazsak nem „csípnek”, hanem szúrásukkal, fullánkjukon keresztül juttatják a méreganyagot áldozatukba. A szúrás során bejutott méreganyag  gyulladást okoz. A darázsszúrás helye megduzzad, fájdalommal, viszketéssel és bőrpírral párosul. Amennyiben rosszullét jele – fulladásérzés, ájulás, szapora pulzus, ziháló légzés, szem, fül, ajkak, nyelv és az arc duzzanata – mutatkozik, azonnal forduljunk orvoshoz, mert van, akinél allergiás következményekkel járhat és csak orvosi segítség mentheti meg az életét. Különösen veszélyes a nyakon ért darázsszúrás.