Rovar-Stop Kft. > Rovarirtás > Csótányirtás

Csótányirtás

A Csótányok (Blattodea, Blattoptera vagy Blattaria) jellemzői

A csótányok világszerte megélnek, Európában sok apróbb termetű fajuk honos, a legismertebb fajok, melyek Magyarországon is megtalálhatóak: német csótány vagy muszkabogár, konyhai csótány vagy svábbogár és amerikai csótány.

Testhosszuk  1–6 centiméter. Fejükön két hosszú, sok ízből álló csápjuk van. Egyáltalán nem, vagy rosszul repülnek.  Éjjel aktívak, nappal rejtekhelyeken,  repedésekben húzzák meg magukat. Többnyire magányosak. Táplálékukat éles szaglásukkal keresik, mindenevők. Testfelületükön rengeteg kórokozó található, amivel szennyezhetik környezetünket, ürülékük fertőző lehet, allergiás reakciókat válthat ki.

A csótány irtásának menete

A csótány nagyon szívós rovar, otthoni irtása nehéz. Nem érdemes lecsapni vagy rátaposni, fej nélkül is kb 1 hétig életben marad. Több módszer és irtószerek széles skálája áll rendelkezésre. Szakembereink mindig az adott területre és környezetre szabottan alkalmazzák a megfelelő módszert. A professzionális csótányirtás legújabb technológiája a géltechnológia, amely egy teljesen steril felhasználást eredményez a rovarirtásban. A kártevőirtó szolgáltatásunk rendszerét, az Európai Uniós előírásoknak megfelelően HACCP-illetve IPC rendszerben is alkalmazzuk. Kérjen egyedi árajánlatot csótányirtásra.

Kötelezettségek a csótányirtással kapcsolatban

18/1998 NM rendelet 36 §  (1) bekezdés: Egészségügyi kártevők elleni védekezés

A fertőző betegségeket terjesztő, vagy egyéb egészségügyi szempontból káros rovarok, és egyéb ízeltlábúak (együttesen rovarok) valamint rágcsálók (a továbbiakban a rovarokkal együtt: Egészségügyi Kártevők!) megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozásáról, ártalmuk megelőzéséről, távoltartásukról, rendszeres irtásukról, (a továbbiakban együtt: védekezés) az Eütv 73§  (1) bekezdése szerint gondoskodni kell.

Az egészségügyi kártevők elleni védekezés részletes előírásai  alapján a csótányok megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente legalább kétszer a fertőzöttségtől függetlenül vegyszeres kezelést kell végezni:

  • Egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi és oktatási intézményekben
  • Szálláshelyeken
  • Élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.)
  • Piacokon és vásárcsarnokokban
  • Vendéglátói pari és közétkeztetési egységekben