Rovar-Stop Kft. > Rágcsálóirtás > Egérirtás

Egérirtás

Az egerek jellemzői

Az egerek igen félénk, rejtőzködő rágcsálók. Rövid ideig élnek de nagyon szaporák, évente 5-6 alkalommal is képesek utódokat szülni. Bizonyos egér fajta csak épületen belül él, bizonyos pedig csak szabadban. Mindenevők és nagyon kártékonyak, mindent megrágnak ami az útjukba kerül, könyvet, újságot, magvakat, ételt, de a megrágáson kívül kívül apró köménymagszerű széklete egyértelműen elárulja jelenlétét. Különböző betegségeket terjesztenek kórokozók közvetítésével, irtásukra törvény is kötelez bizonyos intézményeket.

Az egérirtás folyamata

Az irtást mindig előzetes szemlével kezdjük, aminek során megállapítjuk az aktuális fertőzöttség mértékét, az esetleges műszaki hiányosságokat. Miután megállapítottuk a fertőzés kialakulásuk okát és megtaláltuk a helyét, kijavítjuk a réseket, megszüntetjük a haladási útvonalakat. Ezt követően kiválasztjuk a megfelelő irtószereket és technológiát. Ez lehet vegyszeres vagy vegyszermentes. Az egérirtás során használt irtószernek általában véralvadásgátló mérgezett csalétket használunk, esetlegesen más egércsapdákkal kombináljuk. Léteznek extrudált termékek, itatószerek. de ha a ezek sem hoznak megfelelő eredményt, vagy nem kivitelezhetőek, akkor lehetőség van gázosításra, füstölésre, illetve porozásra is. A HACCP rendszerek esetében komplett dokumentáció elkészítésére, naprakész figyelőrendszer rögzítésére van lehetőség.

Az egérirtást követően 2-4 hét elteltével a kihelyezett irtószereket ellenőrizni, szükség esetén pótolni kell.  Az elhullott tetemeket össze kell szedni, így meg lehet akadályozni a hordozott fertőzések terjedését, valamint a darabszám függvényében esetleg folytatni kell az irtást.

Kötelezettségek az egérirtással kapcsolatban:

A rágcsálók elleni védekezési kötelezettség csak lakott területre vonatkozik. Lakott területnek tekintendő a városok és községek beépített területén lévő lakóházak (középületek, üzemek stb.), valamint az utcák (terek, parkok stb.). Területi elhelyezkedésüktől függetlenül a repülőterek, kikötők, személy- és teherpályaudvarok, egészségügyi intézmények, üdülők, táborok, valamint élelmiszeripari, élelmiszerkereskedelmi, közétkeztetési és vendéglátó-ipari egységek, illetőleg a mezőgazdasági üzemek lakó- és gazdasági épületeinek, raktárainak, elhelyezésére szolgáló területei az épületekkel, és az épületeket körülvevő 100 méter széles területsávval együtt.

A rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente két alkalommal rágcsálóirtást kell végezni:

1. egészségügyi intézményekben,
2. élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (pl. üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.),
3. a vendéglátó ipari és közétkeztetési egységekben,
4. piacokon és vásárcsarnokokban,
5. szeméttelepeken, települési folyékony hulladékot ártalmatlanító telepeken és csatornahálózatban,
6. állattenyésztő és állattartó telepeken, városi területen fenntartott istállókban, állat-kertekben,
7. szerves ipari nyersanyagokat (pl. bőrt, csontot stb.) feldolgozó vállalatok üzemterületén,
8. romépületben, nagyobb épületbontások és építkezések területén,
9. folyó- és állóvizek, nyitott szennyvízlevezető árkok lakott területen fekvő patkányjárta partszegélyein, valamint
10. folyami és tóparti kikötőkben, vasúti pályaudvarokon, repülőtereken